Chelsea, oxfords, espadrile ... vă pricepeți la pantofi?

  Categorii: Moda și tendințele ei,
02. oct'20

Diferența dintre pantofi și cizme poate fi cunoscută de toată lumea care a vizitat cel puțin o dată un magazin de pantofi. Cu toate acestea, știți să diferențiați la prima vedere cizmele Oxfords de cizmele Chelsea? Sau balerini din mocasini? Marele nostru ghid de pantofi vă va prezenta multe tipuri de pantofi, astfel încât să nu vă pierdeți niciodată în lumea încălțămintei.

Oxfords

Dacă numele Oxfords vă conectează imediat cu Universitatea Oxford, sunteți pe drumul cel bun - chiar după această universitate, acești pantofi clasici și-au primit numele. Au apărut pentru prima dată în Irlanda și Scoția și au fost inițial numite Balmorals după Castelul Balmoral din inima Highlands a Scoției. Cu toate acestea, ulterior i-au redenumit și astăzi îi cunoaștem sub denumirea „nouă”. Pantofii Oxfords fac parte din cea mai comună categorie de pantofi și sunt potriviți atât pentru femei, cât  și pentru bărbați. Este vorba de un pantof clasic - cu șiret, mai demult confecționați exclusiv din piele și mai ales în culoarea neagră.

Astăzi îi găsim în alte culori, dar clasicul rămâne în continuare negru și maro. Pot fi decorați cu diferite modele perforate, talpa poate fi mai masivă și, în loc de șireturile obișnuite, pot fi decorate cu fundițe, de exemplu. Pantofii Oxfords sunt, de asemenea, unii dintre cei mai versatili pantofi, deoarece îi puteți combina cu ușurință cu un costum, blugi, rochie și fustă și pot completa perfect o ținută romantică, formală și steampunk.

Topanky oxfordky blog

Chelsea

Cizmele Chelsea sunt botine înguste, cu o centură elastică pe lateral și o buclă în spatele bocancului, care permite o încălțare confortabilă. Istoria acestor pantofi datează din epoca victoriană, când erau purtați atât de bărbați, cât și de femei. Prima pereche de acești pantofi a fost creată de cizmarul curții reginei Victoria, J. Sparks-Hall, care a susținut că regina a purtat aceste cizme în fiecare zi. 

În prezent, cizmele chelsea sunt purtate în toată lumea, mai ales în toamna ploioasă, dar și iarna sau primăvara. La fel ca oxfords, cizmele chelsea sunt realizate în principal în nuanțele de negru și maro și sunt un tip de pantofi care, de obicei, nu sunt decorați cu alte accesorii sau imprimeuri. Aceștia vă vor ține o companie confortabilă în timpul plimbării în oraș, dar și în timpul unei plimbări ușoare prin pădure.

Topanky chelsea blog

Espadrile

Din regatul magic (și puțin ploios) al Marii Britanii, ne mutăm în Spania însorită și plină de temperament. Aici s-au născut espadrilele din ce în ce mai populare - pantofi de vară cu talpă sau platformă deaptă, cel mai adesea realizate dintr-o combinație de țesătură aerisibilă și frânghie vegetală de tip iarbă alfa.

Talpa din iarbă alfa, este semnul distinctiv al espadrilelor, de unde provine și denumirea acestui pantof. În catalană, această iarbă se numește espardenya și cel mai des se folosește, pentru realizarea frânghilor și coșurilor. Espadrilele, inițial încălțămintea țărănilor, au fost popularizați de Picasso, Salvador Dali, dar și de președintele american John F. Kennedy și designerul de modă Yves Saint Laurent.

Topanky espadrillky blog

Mocasini

Pantofii eleganți numiți mocasini în forma lor originală erau purtați de indieni și la aspect erau diferiți de mocasini din ziua de astăzi. Aceștia erau făcuți din piele de animale și erau decorate cu multe ciucuri și broderii colorate. Astăzi, mocasinele sunt deosebit de simple, decorate la amxim cu catarame metalice și cusături semnificative pe lateral, sunt caracterizate printr-o tăietură mai unghiulară și toc mic.

După descoperirea Americii, mocasinii au ajuns și în Europa, unde utilizarea lor s-a răspândit în mai multe zone. În timp ce în America indienii îi purtau în timpul vânătorii, în Europa erau deosebit de populari printre fermieri, dar mai târziu au devenit o tendință de podiumuri și mocasini au dominat lumea socială. Chiar și astăzi, îi putem întâlni la diverse evenimente sociale, dar totodată pantofii de tip mocasinii confortabili sunt ideali pentru purtarea de zi cu zi.

Topanky mokasiny blog

Balerini

Balerinii sunt unul dintre tipurile de încălțăminte „mai noi” - prima pereche de încălțăminte casual în forma sa actuală a fost creată în 1956. La cererea actriței Brigitte Bardot, primii balerini au fost proiectați de Rose Repetto, mama unui mic dansator care tânjea după pantofi de dans mai confortabili. La prima vedere, Brigitte s-a îndrăgostit de ei și i-a cerut lui Rose balerini lăcuiți, roșii, cu funda mică și toc foarte mic.

Balerinii, așa cum îi cunoaștem astăzi, nu au fost destinați dansului și, spre deosebire de pantofii de balet, sunt foarte confortabile și poți să mergi în ei toată ziua fără să te jeneze. Acest tip de încălțăminte urbană, care ne-a însoțit prin lumea modei de mai bine de 60 de ani, este potrivită pentru ținutle elegante, dar și casual, iar multe mirese preferă mai degrabă balerini decât pantofi cu toc.

Topanky baleriny blog

Wellington

Sau mai simplu cizme de cauciuc sau cizme pentru ploaie. În Marea Britanie, însă, sunt cunoscuți sub numele de Wellington boots, deoarece au fost purtați foarte des și cu bucurie de Arthur Wellesley, primul duce de Wellington. La începutul secolului al XIX-lea, Wellingtons au devenit un semn al încălțămintei practice pentru aristocrați și clasa de mijloc. La fel ca și în ziua de astăzi, în trecut erau cizme impermeabile de cauciuc, concepute special pentru ploaie și noroi.

Inițial, era vorba de cizme care se terminau chiar sub genunchi, dar acum cizmele de cauciuc sunt mult mai mici, chiar și până la glezne. Cel mai faimos brand din lume, specializat în producția de cizme de cauciuc, este marca scoțiană Hunter. O pereche de wellingtoni de calitate de la acest prestigios brand vă va costa 130 €.Topanky wellington blog

Cizme combat

De la încălțămintea ușoară trecem la o categorie care nu încântă pe toată lumea, dar totodată, are susținătorii săi în întreaga lume. Vorbim despre cizme numite combat. Acești pantofi masivi outdoor devin din ce în ce mai populari, în special în rândul tinerilor, dar își au originea în cizmele militare.

Cizmele combat se caracterizează printr-o talpă și șireturi groase, durabile și oferă proprietarului protecție maximă a picioarelor și a gleznelor chiar și în medii dure, dar și confort suficient, deoarece au fost concepute pentru o purtare îndelungată. Oamenii de rând nu folosesc cizmele combat în luptă, ci le poartă în principal pe timp de ploaie și zăpadă și nu sunt concepute doar pentru bărbați - acestea apar din ce în ce mai mult în dulapurile femeilor.

Topanky combat blog